Jaa

Lue vähemmän


Arkkitehdin näkemys ennen rakentamista. HöyryLinnan piha Paraisilla. Kevytsavitalo "Pelkkakehystalon" puurunko.

 • Paraisten Skyttalan kylään rakennettava "Pelkkakehystalo", pysty ja ristipuurakenteinen runko kevytsaviseinin
 • Täysin omavarainen sähkö- sekä lämpöenergiatuotanto (englanniksi CHP = Combined Heat & Power)
 • Täysin päästövapaa jätehuolto sekä katalysaattorisuodatetut palokaasut

Omalla höyryvoimalalla, jonka sydän on kotimainen keksintö - maailman uutuustuote, höyrymoottori = QUADRUM = höyrykäyttöinen kiertomäntämoottori jolla 50 %:in hyötysuhde. Siinä yhdistyy niin neli- kuin kaksitahtisenkin mäntämoottorin että höyryturbiinin hyvät puolet.

Ominaisuudet

 • Äänetön
 • Energiaomavarainen
 • Ainutlaatuinen Suomessa
 • Jätteenkäsittelyomavarainen
 • Vähän energiaa kuluttavaa asumista
 • Luonnonmukaisista materiaaleista rakennettu
 • Uusiokäyttöisten rakennusmateriaalien suosimista
 • Polttaa jätepuuta ja kotitalouden muovijätteet
 • Sähköyliherkälle henkilölle säteilyvapaa talo
 • Painovoimainen tuuletusjärjestelmä
 • Vanhanajan terveellinen sisäilma
 • Yksinkertaiset lämmitystyöt
 • Roskapuiden polttoa
 • Kaunis rakennus

"Pelkkakehystalo" = Pystypuurunko puuliitoksin

Tällaista taloa ei Suomessa ole ennen rakennettu, eikä tällaista energiajärjestelmää.

 

Huoli ympäristömme tilan huononemisesta on antanut meille sysäyksen tämän vähän energiaa kuluttavan taloryhmän rakentamiselle.

Perusajatus on että rakennamme mahdollisimman vähäpäästöisen ja energiaa säästävän pihapiirin, eli asuinympäristön.

Puurunko, pelkkakehystalo (ei nauloja eikä ruuveja) toteutetaan niin että talossa jää sekä sisä- että ulkopuolella näkyviin muhkeat käsin kuorittuja, (ei sorvattuja) pitkittäin halkaistuja mäntypystykannattimia. Sekä ulos että sisään jää myös rungon sivuttais- ja kulmatuet näkyviin.

Talon perustus toteutettiin teräspaaluin ja talon alapohja rakennetaan rossipohjaperiaatteella teräspilareilla, jolloin talon alta tuulettuvat tehokkaasti mahdolliset radonkaasuesiintymät.

Pilareiden ja puurakenteiden väliin asennetaan kosteuseristeeksi koivuntuohta.

Talon seinien alle pilareiden päälle asennetaan, pitkittäin makaavia, oikeaan mittaan höylättyjä hirsiä. Talon seinien eristepaksuus on 400 mm.

Talon pohja, alapohja, toteutetaan niin, että runkopuiden väliin asennetaan lankkuja pysty-asentoon. Runkopuiden alle asennetaan tiiviit 25 mm tuulensuojalevyt ja niiden alle tukilaudoitus.

Sisälattialankkujen alle tulee eristeeksi 400 mm savivellillä kosteutettua kutterilastueristettä tai eristeeksi 400 mm Lecasoraa ja hunajavahalla käsitelty savilattia.

Katto on eristetty ekovillalla ja vielä savivellillä kosteutetulla kutterilastueristeellä. Eristeen paksuus on 400 mm. Huopakatolle asennetaan maksaruoho (sedum sedum) ultravioletti-säteilyn suojaksi.

Kevytsaviset ulko- ja sisäseinät

Rakennusaineena käytettävä savi kaivetaan muutaman kymmenen metrin päästä talon rakennus-paikalta. Paikalle jäävään kuoppaan tehdään saunalampi. Savesta sekoitetaan kevytsavea seinäeristeeksi(n. 250-300 kg/m3) ja valetaan liukuvaluperiaatteella pystykannattimien väliin ehjänä.

Tarkoituksena on, että seinät valmistetaan erilaisia eristemateriaalisekoituksia käyttäen.

Yksi on kutterilastu, toinen meriruokosilppu, kolmas rukiin olkisilppu ja neljänteen seinään on eristeenä 8-20 mm Lecasoraa.

Lämpöeristävyydestä ja kosteuden siirtymisestä saadaan näistä seinistä arvokasta vertailtavaa mittaustietoa.

Ikkunat asennetaan seinävalumassaan "uivaa" periaatetta käyttäen, koska kuivuessaan savimassa kutistuu ja painuu hieman kasaan. Ikkuna seuraa eristemassassa sen liikettä.

Tuotamme kaiken tarvitsemamme asumisenergian paikan päällä.

Talon lämmitys pakkaskauden aikana hoituu pääasiassa sähkötuotannon ylijäämähöyryn lämmöllä, joka varastoidaan energiatankkiin. Lisälämmitystä saadaan puuliedellä ja takalla.

Energiatankkiin siirrettyä energiaa tullaan hyödyntämään seinien sisään asennettavilla lämmin-vesiputkistoilla. (Tekniikka kuten lattialämmitys, putkisto seinissä laastin alla). Seinälämpö tuntuu iholle miellyttävältä, eikä aiheuta samaa pölyjen kiertoliikettä, kuten lattialämmitys.

Lämpimän käyttöveden lämmittäminen tapahtuu energiatankin yläosassa. Tontilla olevat muut rakennukset lämmitetään energiatankin lämmitys-/käyttövedellä. Vesi lämmittää tiloja, joissa termostaattiventtiili on avautunut. Tämä 30-40°C vesi on jatkuvasti käytettävissä käyttövetenä.

Maahan asennettu kiertovesiputki on mäntypuinen, johon on porattu 50 mm:n reikä. Puuputken ulkohalkaisija on 150 - 175 mm. Itse puuaines toimii eristeenä.

Talon ilmanvaihto on painovoimainen, luonnollisesti tulisijojen kautta, mutta myös uuden vaippapiippua hyväksi käyttävän tuuletusjärjestelmäratkaisun avulla. Avaaminen / sulkeminen toteutetaan kauko-ohjattuna puulieden vierestä.

Keittiö on varustettu eineskuivatuskaapilla, jonka kautta korvausilma johdetaan taloon suodatettuna. Esilämmitys tapahtuu kuivatuskaapin läpi menevien kuumien savukaasuputkien avulla.

Eineskuivatuskomeron läpi kulkeva savuhormi on yhteinen sekä takalle että puuliedelle, ja komeron sisään asennetaan ruostumattomia metalliverkkohyllyjä, joilla voidaan kuivatella yrttejä, sieniä sekä muita kuivatettavia eineksiä.

Keittiöön tulee kesäkäyttöä ajatellen myös uudenaikainen kaasuliesi, jossa on sähkökipinäsytytys ja liekinvalvonta. Se katkaisee kaasuntulon mikäli sen liekki sammuu.

Kaasuliesi on varustettu hyvällä leivinuunilla.

Kaasupullo sijoitetaan kylmäkomeroon kaasuhälytinlaitteineen.

Keittiö varustetaan ulkoilman jäähdyttämällä kylmäkomerolla, eli vanhan kansan tuntemalla "kontturana". Maan sisälle kaivetaan putki, joka tuo komeroon kylmää ilmaa kesäisin ja esilämmitettyä ilmaa talvisin.

Talon pohjoiskulmaan rakennettava energiatalo tuottaa sekä lämmön että sähkön omiin tarpeisiin.

Pohjakerrokseen asennetaan:

 • Keraaminen etupesä/poltin joka liitetään höyrynkehittimeen.
 • Öljypoltin testi- & varapolttimeksi.
 • Höyrynkehitin on tähän tarkoitukseen räätälöity.
 • Höyrymoottori, QUADRUM  kiertomäntähöyrymoottori.
 • Tasavirtageneraattori.

Jotta puu palaisi tehokkaasti tuottaen mahdollisimman vähän päästöjä, on palamisen tapahduttava kuumalla liekillä. Keraamisessa etupesässä, puu palaa 1050°C lämpötilassa. Tällöin talouden jätemuovitkin voidaan polttaa puuhalkojen joukossa. Tällä korkealla lämpötilalla muovikin palaa hyvin saastumatta ilmaa.

Tuhka on liian alhaisten polttolämpötilojen tuottamaa palamatonta hiiltä. Tuhka ja muut puun jätteet palavat korkeassa lämpötilassa täydellisemmin tuottaen noin 40 % energian säästöä.

Keraamisen etupesän polttimeen liitetään katalysaattori, joka aloittaa savukaasujen puhdistuksen noin 230°C lämpötilassa. Katalysaattori puhdistaa savukaasut.

Olemme jo keskustelleet muutaman lähialueellamme sijaitsevan yrityksen kanssa heidän tavarakuljetuslavojensa ja muun puujätteen hyödyntämisestä. Roskapuu on yrityksille kallista jätettä. Sahaamme jätteet polttopuiksi ja poltamme niitä nauloineen.

Sähkölaitosten nousevien sähkön siirtomaksujen sijasta kannattaa itse kuljettaa omaa energiaraaka-ainettaan pitempiäkin matkoja.

Höyrykehittimen nestemäärä on minimoitu n. 20 litraan. Kehitin valmistetaan tilaustyönä Suomessa.

Höyrymoottori on patentoitu Suomessa 1973 ja myös valmistetaan Suomessa. Höyrymoottorin hyöty-suhde on mahtavat 51 %. (Kun hiili- ja atomivoimaloiden käyttämien höyryturbiinien on 16 %).

Vaihtovirtageneraattorin pitäisi olla hyötysuhteeltaan erinomainen laajalla latausalueella, 300 - 1000 kierrosta. Vaihtovirta voidaan käyttää suoraan sähkölämmitykseen.

Yläkertaan asennetaan:

 • 4000-litran energiasäiliö joka toimii ylijäämähöyryn lauhduttajana. Ostettu tankki on lakkautetun meijerin piimävalmistussäiliö.
 • NikkelKadmiumakut, 48 Volttia, ovat kapasiteetiltaan 600 Ah.
 • Invertteri 2,5 kW, tuottaa 3-vaihe vaihtovirtaa, 3 x 230 VAC. Eli samanlaista sähköä, jota nyt ostamme kalliine siirtomaksuineen.

Energiasäiliö lämpenee sekä hukkahöyryllä, että talon vaippasavupiipun avulla. Vaippasavupiippuun on kytketty sekä takkauunin, että puulieden hormistot. Vaipassa kiertää energiasäiliön vettä.

NikkelKadmiumakut. Halvin tapa varastoida sähköenergiaa on käyttää kierrätettyjä Nikkel Kadmium akkuja. Akkujen määrää lisätään niin, että tullaan toimeen itsenäisesti ilman ostettua sähköä.

Invertteri muuttaa akkujen 48 Voltin tasajännitteen tavalliseksi 230 Voltin vaihtojännitteeksi. Voimme näin pitää kaikki tavalliset "halvat" 230 Voltin laitteet + säästölamput käytössä, eikä tarvitse tehdä mitään muutoksia tämän päivän kytkentöihin.

Verstaan 3-vaihe hitsausmuuntaja ja porakaivon pumppu tulevat toimimaan kuten ennenkin.

Omaan korkeaan kuuseen asennetaan suomalaisen Windside Oy:n valmistama tuuligeneraattori, jolla on tehokas pystyroottori. Sellaisia voidaan ihailla kauppakeskus Myllyn tornissa Raisiossa.

Tarpeen vaatiessa asennamme myös uusinta mallia olevia aurinkosähköpaneeleja jotka syöttävät sähköenergiaa akustoomme auringon näkyessä.

Mikäli sähköyliherkkä ihminen haluaa kodin, jossa ei ole vaihtovirtaa ollenkaan, niin tällä tekniikalla se on mahdollista toteuttaa.

Lämpimän veden saanti kesällä turvataan asentamalla auringolla lämmitettäviä aurinkovesikennoja.

Talon sähköistys rakennetaan viimeiseksi.

Noin metrin korkeudella lattiasta kiertää kaunis kuorittu ja halkaistu puu, joka on koverrettu niin, että puun sisään mahtuu tarvittavat vaihtovirta / tasavirtakaapelit.

Samaten kaapelitila on koverrettu kaikkiin pystypuihin. Tämä vaakatasossa oleva "kaapelipuu" pysyy seinässä kiinni irrotettavilla puutapeilla (kuten pelkkakehystalossa kuuluukin), joten uuden kaapelin lisääminen on tarvittaessa helppoa.

Jätehuolto

Tontilla on otettu käyttöön rakennus, jonka lämmitettyyn tilaan on asennettu multaa tuottava kompostikäymälä. Kompostin toiminnan varmistamiseksi siihen lisätään kaikki elolliset ruuantähteet. "Multapuuceen" alla on vesiputkilämmitys, jotta maatumisprosessin lämpö ylläpidetään myös kylmänä vuodenaikana.

Nykyinen tontilla oleva kolmen osaston 3000 l viemärisäiliö tyhjennetään, pestään ja desinfioidaan. Säiliö kelpaa sen jälkeen "harmaavesitankiksi", eli tiski- pesu- ja saunavesien välisäiliöksi. Ylivuoto johdetaan biologiseen ekosuodattimeen, jossa mikrobit hajottavat ja poistavat pesuaineet, saippuat ja tietenkin liat.

Puhdas vesi johdetaan tontille kaivettuun saunalampeen. Lampeen istutetaan "kotieläimiksi" ensiksi ruutanoita, myöhemmin ehkä muita kalalajeja.

Lammesta nostettu savi käytetään rakennusaineena talon seinissä.

Se realistinen vaihtoehto

Keskeinen lähtökohtamme on, että asemakaava-alueen ulkopuolella pientalonrakentaja tarvitsee taloudellisesti toimivan kokonaisuuden, joka tuottaa sekä sähkön, lämmön, että lämpimän käyttöveden ja vielä hyvän sisäilmaston mahdollisimman kokonaistaloudellisesti ja ympäristöä säästäen.

Polttopuut käytetään sellaisenaan, halkaisematta, hakettamatta tai muuten energia vaativaa jatkokäsittelyä käyttämättä. Oman energian tuottaminen pitäisi olla yksinkertaista, vaivatonta ja antaa perheen jäsenille sekä mielihyvää että hyvää kuntoa.

Niille jotka omistavat metsää, on energian saanti ainoastaan metsätyön takana. Me muut voimme ostaa hakkuujätettä tai raivauspuuta, tai käydä metsäomistajan kanssa sopimassa metsäalueesta jonka saa puhdistaa.

Pienemmällä työllä pääsee tilaamalla polttopuuntoimittajalta valmista ja oikeanmittaista puuta.

Tavanomaisessa käytössä ja kovalla pakkasella täytetään keraamisen etupesäpolttimen puutilaa 2 kertaa vuorokaudessa, kesällä ainoastaan joka toinen päivä, mikäli ei höyrygeneraattoria pyöritetä eikä aurinkolämmitteisiä vesipaneelia asenneta katolle.

Eikä sitten muuta kuin omaa voimalaa suunnittelemaan ja rakentamaan. Lykkyä tykö!

Villa HöyryLinna
Skyttala
21600 Parainen
Puh. 0440-223 313
info (at) steamcastle (.) fi
www.steamcastle.fi